Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: stwarzać się
...zbuforowania kwasowości spowodowanej kwasem mlekowym do odpowiedniej wartości pH, dzięki czemu
stwarza się
warunki niezbędne dla dojrzewających kultur.

...milk in order to buffer the acidity caused by the lactic acid to an appropriate pH value, thereby
creating
the necessary growth conditions for the ripening cultures.
W trakcie produkcji sera z kwaśnego mleka do pasteryzowanego mleka dodaje się wodorowęglan sodu E 500ii w celu zbuforowania kwasowości spowodowanej kwasem mlekowym do odpowiedniej wartości pH, dzięki czemu
stwarza się
warunki niezbędne dla dojrzewających kultur.

During the manufacture of sour milk cheese, E 500ii sodium hydrogen carbonate is added to the pasteurised milk in order to buffer the acidity caused by the lactic acid to an appropriate pH value, thereby
creating
the necessary growth conditions for the ripening cultures.

...aby zbuforować kwasowość wywołaną przez kwas mlekowy do odpowiedniej wartości pH, dzięki czemu
stwarza się
warunki niezbędne dla dojrzewających kultur.

...milk in order to buffer the acidity caused by the lactic acid to an appropriate pH value, thereby
creating
the necessary growth condition for the ripening cultures.
W trakcie produkcji sera z kwaśnego mleka do pasteryzowanego mleka dodaje się wodorowęglan sodu E 500, aby zbuforować kwasowość wywołaną przez kwas mlekowy do odpowiedniej wartości pH, dzięki czemu
stwarza się
warunki niezbędne dla dojrzewających kultur.

During the manufacture of sour milk cheese, E 500 sodium carbonate is added to the pasteurised milk in order to buffer the acidity caused by the lactic acid to an appropriate pH value, thereby
creating
the necessary growth condition for the ripening cultures.

...ponoszonych przez gospodarstwa domowe i przedsiębiorstwa w sektorze usług na północy Szwecji
stwarza się
tym odbiorcom energii takie same warunki, jakie mają odbiorcy mieszkający w południowych

Reducing the cost of electricity for households and service sector companies in the north of Sweden
places
those consumers on an equal footing with their counterparts in the southern parts of the...
Przez obniżenie kosztów energii elektrycznej ponoszonych przez gospodarstwa domowe i przedsiębiorstwa w sektorze usług na północy Szwecji
stwarza się
tym odbiorcom energii takie same warunki, jakie mają odbiorcy mieszkający w południowych częściach kraju.

Reducing the cost of electricity for households and service sector companies in the north of Sweden
places
those consumers on an equal footing with their counterparts in the southern parts of the country.

...domowe i przedsiębiorstwa działające w sektorze usług w północnej Szwecji konsumentom tym
stwarza się
takie same warunki, jakie mają konsumenci mieszkający w południowych częściach kraju.

...electricity for households and service sector companies in the north of Sweden those consumers are
placed
on an equal footing with such consumers in the southern parts of the country.
Przez obniżenie kosztów energii elektrycznej ponoszonych przez gospodarstwa domowe i przedsiębiorstwa działające w sektorze usług w północnej Szwecji konsumentom tym
stwarza się
takie same warunki, jakie mają konsumenci mieszkający w południowych częściach kraju.

By reducing the costs of electricity for households and service sector companies in the north of Sweden those consumers are
placed
on an equal footing with such consumers in the southern parts of the country.

...podkreśla, że dopuszczając rozbieżność kryteriów w ramach różnych systemów podatku tonażowego,
stwarza się
ryzyko, że powstaną nieuzasadnione korzyści i że może zaistnieć konkurencja między państ

The minimum duration of that period in other EU tonnage tax regimes approved
is
ten years.
Komisja podkreśla, że dopuszczając rozbieżność kryteriów w ramach różnych systemów podatku tonażowego,
stwarza się
ryzyko, że powstaną nieuzasadnione korzyści i że może zaistnieć konkurencja między państwami członkowskimi w zakresie systemów podatku tonażowego.

The minimum duration of that period in other EU tonnage tax regimes approved
is
ten years.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich